Dnešní recept vznikl na základě hecířské výzvy Barunky, zakladatelky a hlavní autority fb skupiny Vaříme malým dětem a zároveň mimořádně úspěšné bloggerky, jejíž blog Máma v kuchyni se už pár let umísťuje na předních místech v prestižních soutěžích foodbloggerů.
Dělat nanuk pro takovouhle celebritu je poněkud ošemetná věc. Barunka ujíždí na zdravé stravě a s ingrediencemi, které mě napadly při jejím požadavku arašídového nanuku, by mě hnala svinským krokem. Takže smetana, plnotučné mléko nebo cukr budou v regálech našeho vesnického obchodu čekat na jiného kupce a já se musela vydat do matičky Prahy pro superzdravé přísady. Pro inspiraci jsem si virtuálně zaběhla opět do Ameriky, protože při nepopiratelné lásce Američanů k burákovému máslu mi bylo jasné, že určitě nebudu první na světě, kdo se pokusí o arašídový nanuk. Nakonec jsem zvolila kombinaci banány - arašídové máslo - med, vše v nejvyšší kvalitě, tedy kombinaci, které snad z hlediska výživových hodnot nebude moci ani Guru všech maminek, kterým záleží na zdravém stravování jejich ratolestí, nic vytknout. Po několika experimentech jsem sice došla k názoru, že naprosto božská by byla kombinace slazené kondenzované mléko - arašídové máslo - plnotučné mléko, ale to by byla taková kalorická bomba, že jsem se raději pokorně vrátila k banánům jako základní ingredienci. Ale o skvělou slanosladkou chuť směsi salka a arašídového másla vás ani Báru připravit nechci, a proto jsem k receptu na nanuky přidala i recept na Božskou arašídovou polevu. Určitě si ji k nanukům udělejte a pokud odolá loupežným nájezdům členů vaší rodiny, můžete ji použít i na vanilkovou zmrzlinu nebo třeba na palačinky.
RECEPT NA SVĚTLÉ ARAŠÍDOVÉ NANUKY
Na 4 - 6 nanuků o objemu cca 50 ml budete potřebovat :
- 2 velmi zralé banány
- 1 vrchovatá lžíce arašídového másla s obsahem nejméně 95% ořechů
- 1 lžíce medu
POSTUP
1. Všechny tři ingredience důkladně rozmixujte. Protože každé arašídové máslo je jinak slané a banány jinak sladké, budete možná muset chuť vyladit přidáním medu. Výsledná chuť by měla být výrazně sladká s lehkou slaností v pozadí.
2. Směs dejte do formiček a protože je poměrně dost hustá, zamíchejte ji špejlí tak, aby se dostala do všech zákoutí formiček a aby vytlačila případné vzduchové kapsy. Pokud to neuděláte, budou nanuky mít na povrchu nevzhledné krátery. Mrazte alespoň 6 hodin.
BOŽSKÁ ARAŠÍDOVÁ POLEVA
- 1 díl arašídového másla
- 1 díl slazeného kondenzovaného mléka
- voda na zředění
- pár kapek vanilkového extraktu (není nutné)
POSTUP
Metličkou důkladně rozmíchejte obě přísady, opatrně nařeďte trochou vody tak, aby poleva byla tekutá. Pokud ji nepoužijete hned, počítejte s tím, že v lednici opět ztuhne. Před použitím ji tedy opatrně a jen na pár vteřin ohřejte v mikrovlnce.
RECEPT NA TMAVÉ ARAŠÍDOVÉ NANUKY
Na 4-6 nanuků o objemu 50 ml budete potřebovat:
- 2 velmi zralé banány
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžička kakaa
- 1 lžíce medu
POSTUP
1. Všechny přísady důkladně rozmixujte. Med opět přidávejte opatrně podle sladkosti banánů, hořkosti kakaa a slanosti burákového másla. Mrazte alespoň 6 hodin.
Nanuky před podáváním polijte arašídovou polevou, případně i čokoládovou polevou a posypte neslanými nasekanými arašídy.
Žádné komentáře:
Okomentovat