MÁTOVÉ NANUKY
Udělat mátové nanuky nebo zmrzlinu v Čechách je tak trochu risk. V Americe se jedná o jednu z nejoblíbenějších příchutí, ale když se náš velkovýrobce před časem rozhodl rozšířit nabídku "míšových" nanuků o nanuk s mátovou příchutí, neuspěl. Tradice zvítězila a tvarohový Míša je pořád jedničkou v našem malém rybníčku a mátový se přestal vyrábět možná dřív, než jsme si vůbec stihli všimnout, že je k mání. Proč tomu tak je? Možná jsme trochu konzervativní a příchuť, kterou známe v podstatě jen ze žvýkaček, nám přijde divná. Ve světě je běžná a chtěná třeba čokoláda s mátovou příchutí, u nás se sice prodává taky, ale vsadím se, že k nejprodávanějším patřit nebude. Přitom třeba Mojito se u nás rozšířilo poměrně rychle a vlastně neznám nikoho, komu by nechutnalo. Ale s cukrovinkami je to prostě jinak, a proto jsem s přípravou mátového nanuku dlouho váhala. Nakonec mě přesvědčil Filípek, který si už loni chodil čas od času na zahradu utrhnout lístek máty a pak ji spokojeně žvýkal. Přesto jsem mátu do základní směsi přidávala opatrně, protože jsem chtěla, aby mátové nanuky měly úspěch i u naší nanukomilky Julinky. A byla jsem příjemně překvapená, když jsem dostala za mátové nanuky jedničku s hvězdičkou nejen od Fildy, ale i od Julinky, která jinak mátu moc nemusí.
Do mléčné základní směsi jsem přidala 40 lístků máty, tedy zhruba pět otrhaných snítek. Výsledkem je jemná mátová příchuť, ale pokud chcete dosáhnout výraznější chutě, můžete přidat dalších 10 - 20 lístků. Navíc tím dosáhnete trochu zelenějšího zbarvení nanuků, ale ani tak nečekejte výraznou zeleň, jen příjemné pastelové zabarvení. Dvojbarevnosti nanuků dosáhnete našleháním smetany, která bude díky vzduchu lehčí než ostatní ingredience a při mrazení vystoupá vzhůru.
RECEPT
Na 6 ks nanuků o objemu cca 50 ml budete potřebovat :
- 100 ml plnotučného mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce cukru nebo odpovídající množství jiného sladidla
- 40 - 60 lístků máty
- střik citrónové šťávy
POSTUP :
- Do menšího hrnce nalijte mléko, přidejte cukr a na mírném ohni za stálého míchání nechte cukr rozpustit. Odstavte a vhoďte lístky čerstvé máty. Nechte macerovat alespoň hodinu.
- Mátu v mléce krátce rozmixujte a přeceďte přes co nejjemnější sítko nebo plátno.
- Našlehejte smetanu do polotekuté konzistence a pak všlehejte mátovomléčnou směs a zastříkněte citrónovou šťávou. Důkladně promíchejte.
- Nanukové formičky naplňte směsí a nechte v mrazáku 4 - 6 hodin.
Žádné komentáře:
Okomentovat