pátek 14. dubna 2017

VELIKONOČNÍ NANUKY S VAJEČNÝM KOŇAKEM                                                

 
 Vymyslet velikonoční nanuky bylo otázkou pár vteřin. Asociace velikonoce = vajíčka je asi pro nás všechny automatická, takže volba základní ingredience byla jasná. Nabízela se vanilková zmrzlina vyrobená klasickým způsobem ze smetany, mléka a vaječných žloutků. To mi ale vzhledem k slavnostnější příležitosti přišlo nudné a tak mě napadl vaječný koňak. Bude to v mém blogu první alkoholický nanuk, ale vzhledem k množství přidaného koňaku se alkoholového opojení bát nemusíte (ani se na něj těšit). Úkolem vaječného koňaku je v našem případě pouze dodat nanukům lehkou příchuť a vůni. Pokud byste chtěli dosáhnout výraznější chuti, zvolte náročnější postup s obsahem rumu a žloutků, ale i v tomto případě musíte přidávat alkohol opatrně, protože jak známo alkohol nemrzne a když ho dáte do zmrzliny příliš, bude výsledkem sladká studená kaše a nikoli zmrzlina nebo nanuk. 


   Pohled na vaječný koňak ve mně pokaždé vyvolá vzpomínku na mou babičku a můj první (a na dlouhou dobu poslední) alkoholový mejdan.  Bylo mi osm, rodiče odjeli slavit Silvestra a mě, desetiletého bráchu a stejně starou sestřenici hlídala babička. Nevím, jestli naše jinak velmi distinguovaná babička měla chvilkové zatemnění mysli nebo si s námi už jen nevěděla rady - nalila nám, když je ten Silvestr, každému panáka domácího vaječného koňaku, položila láhev na stůl a šla připravovat chlebíčky. A protože chlebíčky se v naší rodině vždy připravovaly bohatě zdobené, nevyšla z kuchyně minimálně hodinu. Nám slaďoučký koňak moc chutnal a tak, když se babička do obýváku vrátila, láhev byla poloprázdná, na stole tancovala sestřenice, my s bráchou poskakovali okolo a byli jsme velmi veselí. Matně si pamatuji babiččin vykulený výraz, který v nás vyvolal neovladatelný záchvat smíchu. Pak bratr začal blinkat, zatímco sestřenice Alenka tancovala a zvesela pokřikovala, že nemůže přestat. Víc si nepamatuji, protože jsem usnula. Pointy má tenhle příběh dvě. Táta poprvé a naposled své tchyni vynadal a až do naší pozdní puberty slavili rodiče Silvestra výhradně doma. Fascinující bylo, že o deset let později, když jsme zapíjeli Alenčinu svatbu, byl výjev téměř totožný - brácha opět zvracel, Alenka tancovala na stole a mně se chtělo spát. Některé věci se opravdu nemění. 

   

   NANUKY S VAJEČNÝM KOŇAKEM - recept č.1



   První recept na vaječnokoňakové nanuky je rychlejší a jednodušší, protože použijeme vaječný koňak z obchodu nebo domácí výroby. Jestliže doma vaječný koňak nemáte a nechce se vám ho vyrábět, zvolte druhý recept, ve kterém je koňak nahrazen rumem a žloutky. Koňakové nanuky budou jemnější, rumové zase chuťově výraznější.




Na cca 10 panáků o objemu 40 ml budete potřebovat :

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 5 lžic cukru
  • půlku vanilkového lusku (můžete nahradit lžičkou vanilkového cukru a ubrat stejné množství ze základního cukru)
  • 2 - 3 lžíce vaječného koňaku

POSTUP : 
  1. Cukr a zrníčka vanilky vsypte do mléka a za stálého míchání ohřívejte na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte a nechte vychladnout.
  2. Mléčnou směs vlijte do smetany, přidejte koňak a dobře promíchejte.
  3. Směsí naplňte nanukové formičky a mrazte 4 - 6 hodin. 




VAJEČNOKOŇAKOVÉ NANUKY - recept č.2

Na cca 10 panáků o objemu 40 ml budete potřebovat :

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 6 lžic cukru
  • půlku vanilkového lusku (můžete nahradit lžičkou vanilkového cukru a ubrat stejné množství ze základního cukru)
  • 1 - 2 lžíce rumu
  • 2 žloutky
POSTUP : 
  1. Cukr a zrníčka vanilky vsypte do mléka a za stálého míchání ohřívejte na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Mléko by mělo dosáhnout 80 °C, aby došlo k bezpečné pasterizaci žloutků. Pokud nechcete používat teploměr, stačí přivést mléko k počátku varu a hned stáhnout z ohně. 
  2. Žloutky zlehka promíchejte v misce a pomalým a tenkým pramínkem přilévejte za stálého míchání žloutků horké mléko. 
  3. Vzniklou směs vraťte do hrnce a na mírném ohni a za stálého míchání nechte směs zhoustnout do konzistence řidšího pudinku. Směs se nesmí vařit (pokud nechceme mít místo nanuků míchaná vajíčka). 
  4. Po dosažení požadované konzistence směs přeceďte a vmíchejte do smetany. 
  5. Přidejte rum a důkladně promíchejte. Nechte vychladit v lednici.
  6. Naplňte nanukové formičky a mrazte nejméně 4 - 6 hodin.

TIP : pro milovníky vaječného koňaku nebo pro slavnostnější podávání je vhodné nanuky servírovat vložené do sklenky s vaječným koňakem, ve kterém si může každý svůj nanuk namáčet.

VESELÉ VELIKONOCE ! :-) 





Žádné komentáře:

Okomentovat