středa 5. dubna 2017

PEKANOVÉ NANUKY S JOGURTEM A JAVOROVÝM SIRUPEM                                                                                            

    Všimla jsem si, že jsem v minulých blogových receptech opomenula skvělou základní nanukovou ingredienci - jogurt. Je určitě zdravější než smetana, lehčí a jeho mírně nakyslá chuť může vhodně doplnit nebo podtrhnout sladkost ostatních přísad. Abychom dosáhli příjemné měkkosti a jemnosti nanuků, bude nejlepší volbou jogurt řeckého typu, který má hustší konzistenci a vyšší obsah tuku - nejlépe kolem 10%. Chuť nanuků bude určována pekanovými ořechy, které jsou jemnější než vlašské a skvěle se hodí k javorovému sirupu, díky němuž budou mít nanuky příjemnou sladkokyselou chuť.

   Při přípravě tohoto receptu jsem si uvědomila, že o pekanových ořeších vlastně nic nevím. Zagooglovala jsem si tedy a shrnu pro vás, co jsem se dozvěděla.

   Začala jsem nutriční hodnotou pekanů. Z jakéhosi důvodu jsem byla přesvědčená, že pekany jsou zdravější než naše lískové nebo vlašské ořechy. Zjistila jsem ale, že to není tak úplně pravda, protože nutriční složení všech druhů ořechů je víceméně podobné. Pekany mají o pár mg víc zinku, ale zase na druhou stranu obsahují o něco méně některých minerálů než vlašáky nebo lískáče. Naopak vitaminu E, přírodního antioxidantu, který pomáhá zabraňovat buněčnému poškození, obsahují pekany ze všech stromových ořechů nejvíc. Pravidelná konzumace pekanových ořechů může tedy pomáhat našemu tělu v boji nejen proti bakteriím a virům, tedy proti nachlazení a chřipce, ale i proti rozvoji závažnějších nemocí jako je rakovina, onemocnění srdce či Alzheimerova a Parkinsonova choroba.


   Ořechovec pekanový je mohutný strom pocházející ze Severní Ameriky a dorůstající výšky až 50 metrů. Plodit začíná asi o pět let později než náš ořešák královský, tedy kolem 20.roku věku. Dospělosti a plné plodnosti dosahuje až v 75 letech, kdy je z jednoho stromu možné sklidit 200-450kg plodů (u ořešáku královského je průměrná výnosnost 50kg). Dožívá se více než 300 let. Název "pekan" pochází z domorodého slova, znamenajícího "ořech, který potřebuje k rozbití kámen". 



   Pekany se kromě přímé spotřeby používají na pečení, do zmrzlin, v musli směsích nebo třeba jako doplněk zeleninových salátů.  Jedna z možností, jak je použít při výrobě nanuků, je nasekat pekany na drobnější kousky a buď je vmíchat do mléčné směsi nebo v nich obalit už hotový nanuk. Pokud ale chceme dosáhnout co nejvýraznější ořechové příchuti bez použití chemicky vyráběných cukrárenských esencí, a zároveň zachovat hladkou konzistenci nanuků, je vhodné zvolit jiný postup. Ořechy se nejdříve naloží do základní směsi, v tomto případě do jogurtu, aby změkly a lépe uvolňovaly při mixování chuť. Po důkladném rozmixování se jogurtovo-ořechová směs přecedí přes co nejjemnější sítko, aby povrch nanuků nebyl po zmrazení nepříjemně drsný. Zbylou drť pak využijeme jako křupavý doplněk nanuků anebo ji můžeme použít například do musli.





PEKANOVÉ NANUKY - RECEPT
Na 5 nanuků o objemu cca 50 ml budete potřebovat:
  • 250 ml jogurtu řeckého typu (s obsahem nejméně 9% tuku)
  • 65 g pekanových ořechů
  • 6 - 7 lžic javorového sirupu
  • 25 g nasekaných a opražených pekanových ořechů
POSTUP :

  1. 65 g ořechů nasekejte nahrubo a nasypejte je do jogurtu. Dobře promíchejte a nechte hodinu odležet. 
  2. 25 g ořechů nasekejte na přibližně 3-5 mm kousky, opražte je na suché pánvi a dejte stranou. 

  3. Směs jogurtu a ořechů po odležení rozmixujte tak, abyste dosáhli co nejjemnější konzistence. Směs propasírujte přes velmi jemné sítko. Vlákninu, která zbude v sítku, dejte stranou pro další použití v závěru přípravy pekanových nanuků. 

  4. Do jogurtovoořechové směsi přidejte nejdříve 6 lžic javorového sirupu a promíchejte. Ochutnejte a případně přidejte další lžíci sirupu (kyselost jogurtů se lehce liší podle druhu, jaký si vyberete). Opět důkladně promíchejte. Směsí naplňte nanukové formičky tak, aby pod horním okrajem zbyly cca 2 cm místa. Dejte mrazit na 30 - 40 minut, dokud nebude směs polotuhá. 

  5. Mezitím smíchejte vlákninu, která nám zbyla v sítku s opraženými kousky ořechů. Formičky s polotuhou náplní vyndejte z mrazáku, doplňte směsí vlákniny a opražených ořechů a opatrně vsuňte nanukové dřívko.

  6.  Mrazte minimálně 4 - 6 hodin, nejlépe přes noc. Po úplném zmrazení můžete hotové nanuky namočit do čokoládové polevy. Před servírováním nechte nanuky několik minut povolit. Spotřebujte nejlépe do tří dnů (domácí nanuky neobsahují stabilizační látky, a proto jim delší skladování ubírá na chuti).






Žádné komentáře:

Okomentovat