NANUK PRO ČOKOHOLIKY
Že do mého nanukového blogu dříve nebo později zařadím recept na čokoládový nanuk, to mi bylo jasné už při vymýšlení mého prvního příspěvku. Asi každého z nás při slově zmrzlina napadne svatá trojice - vanilková, jahodová, čokoládová. Je to klasika, kterou nikoho neurazíte. Ale ani neohromíte - tyhle tři příchutě zná každý a vy můžete zabodovat dokonalým vyvážením chutí, kvalitními a čerstvými surovinami, ale takovou tu vzrušenou zvědavost s očekáváním nového a zajímavého chuťového zážitku s nimi nevzbudíte. Proto jsem pokaždé při plánování dalšího receptu dala přednost třeba mangu (to byl pro mě vážně wow zážitek), pekanům nebo grepu. Ale před časem jsem Katce z fb skupiny Vaříme malým dětem slíbila, že příležitostně vyrobím nanuk z její celoživotní lásky - z čokolády. (Mimochodem Katka má skvělý foodblog, který najdete zde ). A navíc jsem si včera chtěla nechat zadní vrátka pro případ, že by dětem batátové nanuky nechutnaly a měla jsem v úmyslu jejich zklamané ksichtíky rozzářit čokoládovou klasikou. To sice nebylo nakonec potřeba (je fakt, že jsou díky mým experimentům už docela zocelené), ale vsadím se, že až z mrazáku vytáhnu čokoládové, uslyším dvojí mňáááám, citoslovec, kvůli kterému to dělám. A aby byly čokoládové nanuky extra čokoládové, zabalím je do hnědého kabátku z tmavé i mléčné čokolády. Vsadím se, že nejen Katka při pouhém pohledu na fotku poběží do spíže a s třesoucíma rukama bude překotně a netrpělivě hledat alespoň ždibínek čokolády.
RECEPT
Na cca 8 ks nanuků o obsahu 50 ml budete potřebovat :
- 250 ml plnotučného mléka
- 130 ml smetany ke šlehání
- 70 - 80 g hořké čokolády (čím kvalitnější, tím je potřeba menší množství)
- 35 - 45 g třtinového cukru (množství závisí na kvalitě čokolády)
- malou špetku soli
- 1 lžičku vanilkového extraktu (volitelně)
POSTUP :
- Mléko, smetanu, cukr a nalámanou čokoládu ohřívejte za stálého míchání na mírném ohni, dokud se cukr i čokoláda zcela nerozpustí. Teplotu tekutiny udržujte pod bodem varu.
- Vmíchejte vanilkový extrakt a špetku soli. Ochutnejte a případně doslaďte.
- Směs nechte vychladit v lednici alespoň po dobu jedné hodiny.
- Přeceďte přes jemné sítko a naplňte směsí připravené nanukové formičky. Mrazte 4 - 6 hodin. Před podáváním můžete nanuky ponořit do čokoládové polevy.
Tak ty teda vypadají výborně. S chutí bych si takový nanuk dala a to mám radši točenou zmrzlinu. Jak je tam ale čokoláda, tak tomu neodolám :-D . Vloni jsme si před létem koupili zmrzlinový stroj z Cesk a otevřeli jsme si stánek se zmrzlinou. Na konci léta jsme udělali anketu, která zmrzlina lidem chutná nejvíce a vyhrála samozřejmě čokoládová :-) .
OdpovědětVymazatJá si čokoládu pro čokoholiky kupuji u Janka :-) Ale tuhle rozhodně zkusím. Klára
OdpovědětVymazat