neděle 21. května 2017

NANUK PRO ČOKOHOLIKY                                                                 

Že do mého nanukového blogu dříve nebo později zařadím recept na čokoládový nanuk, to mi bylo jasné už při vymýšlení mého prvního příspěvku. Asi každého z nás při slově zmrzlina napadne svatá trojice - vanilková, jahodová, čokoládová. Je to klasika, kterou nikoho neurazíte. Ale ani neohromíte - tyhle tři příchutě zná každý a vy můžete zabodovat dokonalým vyvážením chutí, kvalitními a čerstvými surovinami, ale takovou tu vzrušenou zvědavost s očekáváním nového a zajímavého chuťového zážitku s nimi nevzbudíte. Proto jsem pokaždé při plánování dalšího receptu dala přednost třeba mangu (to byl pro mě vážně wow zážitek), pekanům nebo grepu. Ale před časem jsem Katce z fb skupiny Vaříme malým dětem slíbila, že příležitostně vyrobím nanuk z její celoživotní lásky - z čokolády. (Mimochodem Katka má skvělý foodblog, který najdete zde ). A navíc jsem si včera chtěla nechat zadní vrátka pro případ, že by dětem batátové nanuky nechutnaly a měla jsem v úmyslu jejich zklamané ksichtíky rozzářit čokoládovou klasikou. To sice nebylo nakonec potřeba (je fakt, že jsou díky mým experimentům už docela zocelené), ale vsadím se, že až z mrazáku vytáhnu čokoládové, uslyším dvojí mňáááám, citoslovec, kvůli kterému to dělám. A aby byly čokoládové nanuky extra čokoládové, zabalím je do hnědého kabátku z tmavé i mléčné čokolády. Vsadím se, že nejen Katka při pouhém pohledu na fotku poběží do spíže a s třesoucíma rukama bude překotně a netrpělivě hledat alespoň ždibínek čokolády. 

RECEPT

Na cca 8 ks nanuků o obsahu 50 ml budete potřebovat :
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 130 ml smetany ke šlehání
  • 70 - 80 g hořké čokolády (čím kvalitnější, tím je potřeba menší množství)
  • 35 - 45 g třtinového cukru (množství závisí na kvalitě čokolády)
  • malou špetku soli
  • 1 lžičku vanilkového extraktu (volitelně)
POSTUP :
  1. Mléko, smetanu, cukr a nalámanou čokoládu ohřívejte za stálého míchání na mírném ohni, dokud se cukr i čokoláda zcela nerozpustí. Teplotu tekutiny udržujte pod bodem varu.
  2. Vmíchejte vanilkový extrakt a špetku soli. Ochutnejte a případně doslaďte.
  3. Směs nechte vychladit v lednici alespoň po dobu jedné hodiny.
  4. Přeceďte přes jemné sítko a naplňte směsí připravené nanukové formičky. Mrazte 4 - 6 hodin. Před podáváním můžete nanuky ponořit do čokoládové polevy.


2 komentáře:

  1. Tak ty teda vypadají výborně. S chutí bych si takový nanuk dala a to mám radši točenou zmrzlinu. Jak je tam ale čokoláda, tak tomu neodolám :-D . Vloni jsme si před létem koupili zmrzlinový stroj z Cesk a otevřeli jsme si stánek se zmrzlinou. Na konci léta jsme udělali anketu, která zmrzlina lidem chutná nejvíce a vyhrála samozřejmě čokoládová :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. Já si čokoládu pro čokoholiky kupuji u Janka :-) Ale tuhle rozhodně zkusím. Klára

    OdpovědětVymazat