sobota 20. května 2017

BATÁTOVÉ NANUKY                                                                                                                  

   
   Byla jsem čtrnáct dní na školení a u dětí se zatím rozjel nanukový absťák - včerejší citronové vzaly útokem a dnes v deset ráno už nezbyl ani jeden. Rozhodla jsem se, že jejich deprivace využiji (zneužiji) a trochu si zaexperimentuji. Je to sice riskantní, protože když jsem jim řekla, že budu dělat bramborové nanuky, začaly se předhánět, kdo udělá věrnější pantomimické ztvárnění zvracení, ale třeba to vyjde.


   Dělat nanuky z batátů zase až tak novátorský počin není - v Mexiku i Americe je to poměrně běžná záležitost, ale pro nás to zní hodně neobvykle. Koneckonců není to tak dávno, kdy sehnat sladké brambory v naší zemi nebylo nic snadného a ještě dnes pár mých známých batáty neochutnalo. My je milujeme pečené jako přílohu ke kuřeti (ovšem my znamená bohužel dospělou polovinu naší rodiny, dětem přijdou sladké brambory krajně podezřelé, a i proto je chci použít do nanuků, doufajíc, že sladkost, kterou odmítají v jinak slaném jídle, bude v nanukách přijata kladně - no, úplně tomu nevěřím, ale doufat v to můžu, že jo...). V každém případě jsou tyhle nanuky super zdravé - batáty, mléko, třtinový cukr - minimum tuku a spousta vitamínů a minerálů. Batáty jsou dokonce díky vysokému obsahu antioxidantů a minerálů označovány za startera imunity, pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, jsou vhodné pro lidi s vysokým tlakem, srdečními, cévními i žaludečními chorobami a podle Center for Science in the Public Interest jsou nejzdravější zeleninou vůbec. 

RECEPT

Na cca 8 ks nanuků o obsahu 50 ml budete potřebovat :
  • 225 g oloupaných batátů, nejlépe s oranžovou dužninou
  • 140 ml plnotučného mléka
  • 70 g třtinového cukru
  • špetka skořice
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy
POSTUP:
  1. Oloupané batáty nakrájejte na větší dílky a podobně jako obyčejné brambory uvařte doměkka (nesolte).
  2. Batáty rozmixujte spolu s ostatními ingrediencemi, jen citronovou šťávu přidejte do směsi až po rozmixování. Mixujte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  3. Směsí naplňte nanukové formičky a mražte 4 - 6 hodin.
Tip: Do směsi můžete přidat nasekané vlašské nebo pekanové ořechy.



   Můj předpoklad, že batátové nanuky si člověk buď oblíbí, anebo je zavrhne, se potvrdil. Julinka se po ochutnání zašklebila a zeptala se, jestli nemáme ještě ty citronové, Filip po chvíli přišel s prázdným olízaným dřívkem a otázkou, jestli si může vzít ještě jeden bramborový, že mu moc chutnal. Pro mě žádné překvapení - takhle je to u nás se vším. 

Žádné komentáře:

Okomentovat