sobota 27. května 2017

LIMETKOVÉ NANUKY                                                                                                                             

Konečně zase svítí sluníčko a příští týden má svítit ještě vydatněji, a tak jsem si řekla, že je čas na recept bez smetany, mléka nebo jogurtu - jen čistá a lehká chuť ovoce. Původně jsem koketovala s myšlenkou na dvoubarevné melounové nanuky, ale protože jsem toho času otrávenou nositelkou límce zpevňujícího krční páteř, nechtělo se mi tahat se se dvěma melouny (tuhle větu bych teda před pubertální mládeží pronést nemohla, ale předpokládám, že vy to dáte). Volba padla na krásné sytě zelené limetky. Nanuky z nich budou lehké a osvěžující, hodně, ale hóóódně citrusové a určitě si při jejich přípravě příjemně provoníte kuchyň. Jen s těmi kaloriemi to nebude zase až taková sláva - cukru spolknou samozřejmě víc než jiné ovocné nanuky, aby se vyvážila kyselost limetek. Pokud ale jste fandy kyselé chuti anebo se chcete pobavit pohledem na kyselé ksichtíky svých nejbližších, klidně čtvrtinu cukru uberte. Víc raději ne, protože cukr v těchto nanukách je ta ingredience, která zařídí, že budou jemné, měkké a snadno ukousnutelné. Pro ještě limetkovější chuť můžete ve směsi nechat kousíčky nastrouhané kůry (máte-li k dispozici chemicky neošetřované ovoce). Jestliže nebudou ve vašem oblíbeném obchodě mít limetky, pojměte to po babicovsku a limetky jednoduše nahraďte čerstvou citronovou šťávou (na to by byly úplně nejlepší citróny, které jsme před lety kradli v citrónovém sadu v Řecku, na tu nasládlou chuť asi nikdy nezapomenu a vážně nechápu, proč se takové citróny nedají koupit u nás). A kdybyste náhodou chtěli své mražené výtvory vyfotit, neudělejte stejnou chybu jako já - nenechávejte nanuky večer udělané v mrazáku bez dozoru, nezakecejte se druhý den na celé dopoledne napřed u jedné sousedky, potom u druhé a pak se vám nestane, že otevřete mrazák a na dně na vás vyjukaně kouká jeden jediný limetkový nanuk. Věta "my mysleli, že už je máš vyfocený" mě zrovna nepotěšila.

RECEPT

Na 4 nanuky o obsahu cca 50 ml budete potřebovat:
  • 120 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy (odpovídá 3-4 limetkám)
  • 1 lžičku najemno nastrouhané limetkové kůry
  • 120 ml cukru 
  • 120 ml vody
  • malou špetku soli

POSTUP:
  1. Do hrnce vsypejte cukr a limetkovou kůru a půl minuty za stálého míchání prohřívejte na mírném ohni. Pak přilejte vodu a míchejte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  2. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu, přidejte sůl a limetkovou šťávu a dobře promíchejte. Pokud nechcete mít v nanukách kousíčky dekorativní, ale pro někoho nepříjemné kůry, přeceďte směs přes jemné sítko. Nechte vychladit alespoň hodinu v ledničce. 
  3. Naplňte připravené formičky a mrazte 4 - 6 hodin.

Žádné komentáře:

Okomentovat