Celou zimu jsem se těšila na výrobu dvou druhů nanuků - na jahodové z voňavých, čerstvých a hlavně českých plodů, a na experimentální prvotinu z bezových květů. Mají společný nejen původ, ale i časové omezení jejich výroby. Jahody sice budou k mání skoro celé léto, ale tu pravou jahodovou chuť a barvu mají jenom v červnu a na sběr bezových květů máme taky maximálně čtrnáct dní.
Původně jsem plánovala samosběr na nedalekých jahodových plantážích ve Vraňanech, ale včera mi kamarádka přinesla košík plný obrovských, sytě rudých a šťavnatých jahod (taky z Vraňan, ale za poněkud jiné peníze). Takže kromě knedlíků a koláče padlo skoro kilo na nanuky.
Recept na jahodové nanuky je tak jednoduchý a všeobecně známý, že se až stydím ho psát. Ale zase na druhou stranu nanukový blog bez jahodových nanuků by byl stejně neúplný jako třeba kuchařka české kuchyně bez svíčkové. A možná můj recept pomůže někomu, kdo má povědomí o tom, že na jahodové nanuky je potřeba rozmixovat jahody s cukrem, ale neví, kolik cukru má použít a kolik jahod potřebuje na určitý počet nanuků.
RECEPT :
Na 6 nanuků o objemu cca 50ml budete potřebovat :
- 350 g jahod
- 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru plus další na případné doslazení (nebo odpovídající množství vámi preferovaného sladidla)
- pár kapek citronové šťávy (není nutné)
- malá špetka soli
POSTUP :
- Omyté jahody zasypte cukrem a rozmixujte dohladka. Přidejte pár kapek citronové šťávy a špetku soli, zamíchejte, ochutnejte a podle kyselosti jahod případně směs doslaďte.
- Naplňte směsí nanukové formičky a mrazte 4 - 6 hodin.
TIPY:
- nanuky můžete po vytažení z formiček namočit do čokoládové polevy a případně dozdobit nasekanými ořechy
- do směsi můžete přidat vanilkový extrakt
- jahodovou směs můžete doplnit směsí smetanovou - recept zde
Krásný den, kde prosím sháníte tvořítka na nanuky a klacíky, moc děkuji.
OdpovědětVymazatDobrý den, použila jsem formy Tescoma a IKEA. Dřívka seženete v e-shopu. Přeji hezký den 😊
Vymazat