pondělí 5. června 2017

JAHODOVÉ NANUKY


   Celou zimu jsem se těšila na výrobu dvou druhů nanuků - na jahodové z voňavých, čerstvých a hlavně českých plodů, a na experimentální prvotinu z bezových květů. Mají společný nejen původ, ale i časové omezení jejich výroby. Jahody sice budou k mání skoro celé léto, ale tu pravou jahodovou chuť a barvu mají jenom v červnu a na sběr bezových květů máme taky maximálně čtrnáct dní. 

   Původně jsem plánovala samosběr na nedalekých jahodových plantážích ve Vraňanech, ale včera mi kamarádka přinesla košík plný obrovských, sytě rudých a šťavnatých jahod (taky z Vraňan, ale za poněkud jiné peníze). Takže kromě knedlíků a koláče padlo skoro kilo na nanuky.


   Recept na jahodové nanuky je tak jednoduchý a všeobecně známý, že se až stydím ho psát. Ale zase na druhou stranu nanukový blog bez jahodových nanuků by byl stejně neúplný jako třeba kuchařka české kuchyně bez svíčkové. A možná můj recept pomůže někomu, kdo má povědomí o tom, že na jahodové nanuky je potřeba rozmixovat jahody s cukrem, ale neví, kolik cukru má použít a kolik jahod potřebuje na určitý počet nanuků.



RECEPT :

Na 6 nanuků o objemu cca 50ml budete potřebovat :


  • 350 g jahod
  • 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru plus další na případné doslazení (nebo odpovídající množství vámi preferovaného sladidla)
  • pár kapek citronové šťávy (není nutné)
  • malá špetka soli   

POSTUP :


  1. Omyté jahody zasypte cukrem a rozmixujte dohladka. Přidejte pár kapek citronové šťávy a špetku soli, zamíchejte, ochutnejte a podle kyselosti jahod případně směs doslaďte. 
  1. Naplňte směsí nanukové formičky a mrazte 4 - 6 hodin.  

TIPY:

  • nanuky můžete po vytažení z formiček namočit do čokoládové polevy a případně dozdobit nasekanými ořechy
  • do směsi můžete přidat vanilkový extrakt
  • jahodovou směs můžete doplnit směsí smetanovou - recept zde


   

2 komentáře:

  1. Krásný den, kde prosím sháníte tvořítka na nanuky a klacíky, moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, použila jsem formy Tescoma a IKEA. Dřívka seženete v e-shopu. Přeji hezký den 😊

      Vymazat