pátek 2. června 2017

BLESKURYCHLÉ KÁVOVÉ NANUKY

                                                                         
   Tyhle nanuky jsou pro mě číslem jedna. No, možná se o první místo perou s jahodovými z čerstvě utržených jahod z naší zahrady, ale boj je to vážně rovnocenný. Lehce nahořklá chuť kávy dokonale vyrovnává sladkost kondenzovaného mléka, chuťové pohárky si přijdou na své a tělo má pocit, že dostalo něco osvěžujícího a zároveň povzbuzujícího. Ideální nanuk na vyšperkování víkendového grilování, rodinné oslavy nebo jako vaše soukromé sebeuvítání, na které se můžete těšit cestou z práce v parném dni, když se trmácíte zpocení v přeplněném autobusu a už se nemůžete dočkat, až budete doma. Bonusem je mimořádně rychlá příprava a pouhé tři ingredience, z nichž dvě máte bezpochyby doma pořád (mléko a káva) a tu třetí si můžete koupit do zásoby v jakémkoli množství (kondenzované mléko).

 
 Recept je tak trochu vzpomínkou na Řecko a frappé, které mi udělal kapitán výletní lodi, obeplouvající ostrov Scorpion. Bylo tak výborné, že jsem ho poprosila, aby mi ukázal, jak ho dělá a po návratu domů jsem si koupila malý mixérek a při dodržení postupu jsem očekávala stejný výsledek. Bylo dobré, ale nebylo to ono. Možná řecké Nescafé je jiné než naše, možná voda, kterou používal, se tvářila jako obyčejná sodovka z lahve, ale ve skutečnosti to byla nějaká speciální minerálka a možná k té pravé chuti je bezpodmínečně nutný výhled na moře a slaný mořský vzduch. A tak místo beznadějného hledání té pravé chuti frappé jsem se rozhodla vytvořit jeho zmrzlou alternativu - kávový nanuk. Společné kromě základní ingredience budou mít nejen výrobu za studena, ale hlavně rychlost a jednoduchost.


  RECEPT

Na 5 - 6 nanuků budete potřebovat :
  • 250 ml mléka
  • půl plechovky slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 - 2 lžičky vaší oblíbené instantní kávy (pokud budete dávat nanuky dětem, můžete použít kávu bez kofeinu)

POSTUP:

  1. Do vyšší nádoby nalijte studené mléko, přidejte lžičku kávy (nebo dvě, chcete-li dosáhnout výraznější kávové chuti), a důkladně metličkou promíchejte, dokud se káva zcela nerozpustí.
  2. Přidejte kondenzované mléko a opět metličkou promíchejte. Ochutnejte a podle síly kávy případně přislaďte kondenzovaným mlékem. Směs by měla být sladší, protože mražením se sladká chuť zmírní. Přeceďte směs přes jemné sítko.
  3. Nechte vychladit v lednici a potom směsí naplňte formičky a mrazte 4-6 hodin.



Žádné komentáře:

Okomentovat