pátek 3. srpna 2018

MIRABELKOVÉ NANUKY

Podle četnosti nebo spíš nečetnosti mých letošních receptů by se dalo soudit, že to nanukování nějak flákám. Opak je pravdou - zásoby nanuků v mrazáku průběžně doplňuji, ale než se donutím novou várku vyfotit, tak obvykle už není co fotit. U mirabelkových nanuků se mi to povedlo jen díky tomu, že jsou u nás letošním hitem (loni jím byly jahodové), takže na fotce vidíte v pořadí čtvrtou várku - každá obsahovala kolem dvaceti kusů a nejspíš to nevydržím a k té stovce to dotáhnu.

Mirabelky neboli špendlíky mají sladkou navinulou dužinu a kyselou slupku a pro mě mají úžasnou švestkovobroskvovomeruňkovou chuť. Jsou skvělé na výrobu famózní sladkokyselé marmelády - pokud vám nevadí, že jejich zpracování je trochu pracnější, protože se špatně odpeckovávají. Proto se obvykle zpracovávají tak, že se rozvaří a protlačí sítem, aby se oddělila dužina od slupek a pecek. Protože ovoce nerada zahřívám, dělám to složitějším a zdlouhavějším způsobem, který ale zachová čerstvost i vitamíny - vyndavám pecky ručně a pak protlačím ovocnou hmotu přes síto, abych ji zbavila slupek a přidám pár kapek citrónu, aby pyré nezoxidovalo a nezhnědlo. Milovníkům kyselé chuti doporučuji do mirabelkového pyré přidat jen cukr, pořádně promíchat metličkou, aby se dokonale rozpustil a zmrazit ve formičkách.

A co je na mirabelkách nejlepší? Jsou zadarmo a to v jakémkoli množství :-) . Ať vyjdu z domu na kteroukoli stranu, po pár desítkách metrů vždycky na nějaký obsypaný keř narazím.

RECEPT

Na 6 nanuků o obsahu cca 50 ml budete potřebovat :


  • 150 ml mirabelkového pyré (cca půl kg plodů)
  • 150 ml smetany ke šlehání 
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 2-3 lžíce cukru nebo odpovídající množství jiného sladidla
POSTUP :

1. Do ovocného pyré vmíchejte smetanu nejlépe metličkou, přidejte dvě lžíce cukru a citrónovou šťávu a důkladně promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Ochutnejte a případně doslaďte.

2. Naplňte směsí nanukové formičky a mrazte nejméně 4 hodiny. 


Žádné komentáře:

Okomentovat