čtvrtek 2. srpna 2018

OSTRUŽINOVÉ NANUKY


Ostružinové nanuky jsou inspirací pro ty z vás, které zaskočila nadúroda ostružin anebo příliš laskavá sousedka s dvacetilitrovým košíkem černých plodů. Marmeládu, sirup a koláč máte hotové, tak proč nevyužít zbytek na temně rubínové nanuky nabité vitamíny? Pokud se vám poštěstilo nasbírat na výletě litřík nebo dva, doporučuji udělat jen koláč a zbytek smlsnout, protože ostružiny nemívají výraznou chuť jako třeba maliny a nanuk z nich bude sice zdravý a osvěžující, ale se zavázanýma očima asi nikdo nepozná, z čeho je vyrobený.

Nejjednodušším způsobem, jak z ostružin dostat vše, co nabízejí, je rozmačkat je a propasírovat přes cedník nebo plátno. Druhou možností je tepelná úprava, kdy sice bude výtěžnost šťávy o něco vyšší a rozpuštění cukru snazší, ale pasírování se stejně nevyhnete a přijdete o nějaké to procento vitamínů. Jako mléčnou složku jsem použila dvanáctiprocentní smetanu, ale příště vyzkouším řecký jogurt, jehož lehká nakyslost by mohla doplnit a vylepšit poněkud fádní sladkost ostružin.

RECEPT

Na 6 nanuků o objemu cca 50 ml budete potřebovat :


  • cca 150 ml ostružinové šťávy
  • 150 ml smetany 12% tuku
  • 1-2 lžíce cukru nebo odpovídající množství jiného sladidla 

POSTUP :

1. Do ostružinové šťávy vmíchejte smetanu, přidejte cukr a míchejte metličkou tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Ochutnejte a případně doslaďte podle své chuti a podle sladkosti ovoce. 

2. Směsí naplňte nanukové formičky a vložte na mrazák nejméně na 4 hodiny.






1 komentář:

  1. Dobrý den, nemohu na Vašem blogu nikde najít kontakt na Vás. Ráda bych se s Vámi spojila kvůli nabídce spolupráce s nakladatelstvím Mladá Fronta. Byla byste prosím tak laskavá a ozvala se mi na email mergerova@mf.cz? Děkuji Vám. S pozdravem, I. Mergerová

    OdpovědětVymazat