Ostružinové nanuky jsou inspirací
pro ty z vás, které zaskočila nadúroda ostružin anebo příliš
laskavá sousedka s dvacetilitrovým košíkem černých plodů.
Marmeládu, sirup a koláč máte hotové, tak proč nevyužít
zbytek na temně rubínové nanuky nabité vitamíny? Pokud se vám
poštěstilo nasbírat na výletě litřík nebo dva, doporučuji
udělat jen koláč a zbytek smlsnout, protože ostružiny nemívají
výraznou chuť jako třeba maliny a nanuk z nich bude sice zdravý a
osvěžující, ale se zavázanýma očima asi nikdo nepozná, z čeho
je vyrobený.
Nejjednodušším způsobem, jak z
ostružin dostat vše, co nabízejí, je rozmačkat je a propasírovat
přes cedník nebo plátno. Druhou možností je tepelná úprava,
kdy sice bude výtěžnost šťávy o něco vyšší a rozpuštění
cukru snazší, ale pasírování se stejně nevyhnete a přijdete o
nějaké to procento vitamínů. Jako mléčnou složku jsem použila
dvanáctiprocentní smetanu, ale příště vyzkouším řecký
jogurt, jehož lehká nakyslost by mohla doplnit a vylepšit poněkud
fádní sladkost ostružin.
RECEPT
Na 6 nanuků o objemu cca 50 ml budete potřebovat :
- cca 150 ml ostružinové šťávy
- 150 ml smetany 12% tuku
- 1-2 lžíce cukru nebo odpovídající množství jiného sladidla
POSTUP :
1. Do ostružinové šťávy vmíchejte smetanu, přidejte cukr a míchejte metličkou tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Ochutnejte a případně doslaďte podle své chuti a podle sladkosti ovoce.
2. Směsí naplňte nanukové formičky a vložte na mrazák nejméně na 4 hodiny.
Dobrý den, nemohu na Vašem blogu nikde najít kontakt na Vás. Ráda bych se s Vámi spojila kvůli nabídce spolupráce s nakladatelstvím Mladá Fronta. Byla byste prosím tak laskavá a ozvala se mi na email mergerova@mf.cz? Děkuji Vám. S pozdravem, I. Mergerová
OdpovědětVymazat