středa 16. srpna 2017

HAVAJSKÉ GURI GURI NANUKY

   
   Guri Guri nanuky vznikly mou úpravou stejnojmenné, dnes už kultovní, zmrzliny, která se na Havajských ostrovech prodává více než sto let. Svou tajnou recepturu na druhý největší havajský ostrov Maui přivezl na počátku 20.století Japonec Tasaka a zmrzlinu nazval Goodie Goodie. To se ale špatně vyslovovalo starším Japoncům, kteří neuměli anglicky a tak Tasakův syn změnil název zmrzliny i jejich podniku na Guri Guri. Originální recept si rodina hlídá, ale prý věrnou nápodobu zmrzliny Guri Guri si můžete koupit v mnoha malých havajských obchodech. 


   Důvodů, proč jsem se rozhodla svůj Guri Guri nanuk vyrobit, je víc. Samozřejmě - líbil se mi exotický název. Líbilo se mi, že jde o havajský recept. Taky mě zajímalo, jaké ingredience ze zmrzliny udělaly stoletý hit. No a když jsem se hlavních ingrediencí dopátrala, bylo rozhodnuto. Napřed jsem byla v šoku, protože jsem očekávala, že zmrzlina bude obsahovat nějaké nám neznámé ovoce a k tomu například kokosové mléko a místo toho jsem se dozvěděla, že Guri Guri je směs tří přísad, které by mě asi nikdy nenapadlo smíchat - jahodovo kvajávový džus, limonáda 7UP a slazené kondenzované mléko. Originální Guri Guri se prodává ve dvou příchutích - jahodová a ananasová - proto jahodový džus lze zaměnit za ananasový. Každá složka plní svou úlohu - mléko zajišťuje krémovitost, měkkost a sladkost. Džus přispěje barvou a chutí a limonáda dodá nejen chuť, ale její bublinky směs načechrají.  A dohromady všechny přísady vytvoří chuť, která je těžko popsatelná, ale rozhodně hrozí návykovostí. Žádná chuť nepřevyšuje ostatní - ani jahody, ani 7UP a ani slazené kondenzované mléko. Chutě se ve směsi propojí a vznikne zvláštní chuť, která mi asi nejvíc připomíná žvýkačku Pedro z mého dětství. Ale vám možná připomene něco jiného anebo to budete umět lépe popsat - zkuste to 😉

   Jahodovo kvajávový džus bych v Praze asi sehnala, ale rozhodla jsem se ho nahradit čerstvými rozmixovanými jahodami, protože všechny tři původní ingredience jsou sladké a v našich podnebních podmínkách i kuchařských zvyklostech by nanuk byl podle mého názoru nehorázně přeslazený. Kvajáva (guáva) je ovoce podobné hrušce, pokud byste tedy chtěli, můžete k jahodám přihodit i kousek hrušky. Ale jestliže vám sladkost a nějaká ta éčka navíc nevadí, poměr ingrediencí v receptu, kterým jsem se nechala inspirovat, je : 2 díly jahodovo kvajávového džusu a po jednom dílu 7UP a kondenzovaného mléka. Samozřejmě, že 7UP nepovažuji za žádnou hvězdu zdravé výživy, ale vzhledem k tomu, že ho na každý nanuk vychází asi jeden lok, pro tentokrát přivřu oko. ALOHA!

RECEPT

Na 8 nanuků o objemu cca 50 ml budete potřebovat :


  • 220 ml rozmixovaných a přecezených jahod
  • 150 ml slazeného kondenzovaného mléka (cca půlka plechovky)
  • 150 ml vychlazené limonády 7UP 

POSTUP

1. Do kondenzovaného mléka vmíchejte rozmixované jahody.
2. Do vzniklé směsi opatrně vmíchejte limonádu tak, aby uniklo co nejméně bublinek. 
3. Naplňte směsí nanukové formičky a nechte mrazit nejméně 6 hodin.




   

Žádné komentáře:

Okomentovat