úterý 29. srpna 2017

LEVANDULOVÉ NANUKY

   Levandulové nanuky jsem prokrastinovala celé léto. Mám na zahradě dva nádherné exempláře, každý skoro metr do šířky a třičtvrtě metru do výšky, obsypané květy, ale protože levandule kvete poměrně dlouho, měla jsem pocit, že je dost času, až jsem si včera všimla, že je pozdě. Dají se samozřejmě použít i sušené květy, kterým zůstává vůně i chuť, ale na fotce i v hrnci přeci jen podstatně lépe vypadají svěží, krásně modrofialová kvítka. Naštěstí jsem u kamarádky objevila pozdní druh a oloupila ji o posledních pár čerstvých květů. 

   Levandule má nejen specifickou vůni, ale i chuť, a proto se používá jako přísada do krémů, muffinů, dortových korpusů, bábovek nebo třeba sušenek. U nás se nejčastěji využívá na výrobu domácí limonády nebo sirupu - skvělý recept je například na blogu Máma v kuchyni, kde najdete i recept na levandulový olej. 

   Levandulová zmrzlina nádherně voní a má nenapodobitelnou chuť. Je potřeba opravdu malé množství kvítků - pokud je to vaše levandulová premiéra, doporučuji přidat jen lžičku kvítků. Milovníci levandulové limonády si mohou dopřát lžíci, ale i oni musí počítat s tím, že chuť bude intenzívnější než v limonádě. Barva nanuku bude samozřejmě bílá, ale jestliže byste chtěli docílit lehce nafialovělé barvy, můžete přidat do směsi pár rozmixovaných borůvek. 

RECEPT

Na cca 6 nanuků budete potřebovat :


  • 1 - 2 lžičky čerstvých nebo sušených kvítků levandule
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 60 g cukru nebo odpovídající množství jiného sladidla
  • malou špetku soli

POSTUP

1. Do malého hrnce nalijte mléko, přidejte cukr a levanduli. Míchejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí, ale nepřivádějte mléko k bodu varu. Nechte odstát 15 minut (pokuste se nezapomenout, protože při delším louhování by levandule mohla zhořknout). Sceďte.

2. Do směsi přidejte špetičku soli a smetanu a dobře promíchejte.

3. Naplňte směsí nanukové formičky a mrazte nejméně 4 hodiny. 







Žádné komentáře:

Okomentovat