MANGO NANUKY
Postavili jsme sněhuláka. Konečně napadl správně lepivý sníh, a tak jsme sobotní dopoledne strávili socháním letošního prvního sněhuláka v životní velikosti. Abych vyšla - když je ten víkend - vstříc prepubertálnímu smyslu pro humor našich dětí, udělali jsme sněhulákovi prsa a obdařili jsme ho jednoduchým jménem - Máma. Když jsme se zmrzlí, promočení a hladoví vrátili domů a já zamířila do kuchyně, zastavila mě Julinka překvapivou otázkou : "Máme nějaký nanuk?" Dostaly teplý čaj, teplou polévku a teplý oběd, a zatímco se hádaly nad kartami, já nad teplým kafem vymýšlela, jakým nanukem jim večer udělám radost. Chtěla jsem něco zdravého, nejlépe nabitého vitamíny, pro děti barevně lákavého a samozřejmě chuťově dokonalého. Moje volba padla na MANGO.
Mango jsem pro sebe objevila teprve o letošních vánocích, když mi ho maminka při tradiční štěpánské návštěvě hodila do už beztak napěchovaného batohu. Nebyla jsem zrovna nadšená představou, že se kromě dárků a obrovské krabice nadpozemsky dobrého vánočního cukroví, jaké umí jenom maminka, budu tahat ještě s půlkilem něčeho, co nemám ráda. Ale slušné vychování velelo neodmítat a poděkovat. Večer jsem ho s nulovým očekáváním rozřízla a - naprosté nadšení! Jemná hladká struktura. Úžasná sladkokyselá chuť s kořeněným nádechem. Dokonalý ááách efekt. Sedla jsem k počítači a během pár minut jsem zjistila, proč mi dřív nijak zvlášť nechutnalo. Prostě jsem ho nenechala doma dozrát. Koupila jsem si ho, bylo tvrdé a bez chuti, a tak jsem si ho zase pár let domů nepřinesla. A přitom je to tak jednoduché. Stačí papírový pytlík, do něj vložit jablko a mango a dva až tři dny vyčkávat. Průběžně kontrolovat a když je mango na omak měkké, zblajznout ho.
Mango na obrázku je už páté od vánoc, a protože mám obsesivní nutkání znanukovat všechno, co vidím, schovala jsem ho sama před sebou, abych z něj mohla vytvořit nebeskou zmrzlou pochoutku.
RECEPT NA NEBESKÉ MANGOVÉ NANUKY
- 1 díl manga, nakrájeného na kostky
- 1/5 dílu vody
- menší střik citronu, cca jedno zmáčknutí, jen pro doladění chuti
- cukr na doslazení (volitelné)
Postup :
- Nejdříve rozmixujte v mixeru samotné kostky manga, pak přidejte vodu, citronovou šťávu a případně trochu cukru a mixujte dohladka.
- Směs nalijte do forem a vložte do mrazáku nejméně na 4 až 6 hodin, ideální je mrazit nanuky přes noc.
- 1/2 manga
- 50 ml vody
- lžíce cukru
- krátký střik citronové šťávy
Už se nemůžu dočkat, až bude léto. Určitě mangové nanuky udělám znovu, protože v úmorném vedru jejich ovocná lehkost a osvěžující chuť určitě vynikne. Jen ten sněhulák už bude jenom hezkou vzpomínkou na jednu sněhovou sobotu....
Žádné komentáře:
Okomentovat