sobota 18. března 2017

EARL GREY NANUK S POMERANČEM NEBO CITRONEM                                               


   Čaj nikdy nebyl mým šálkem čaje. Když slyším slovo čaj, vybaví se mi hrnek černého čaje a chléb s máslem - klasická snídaně mého dětství. Socialistický čajový obřad se ovšem od tradičního japonského diametrálně lišil. Předně výběr čajů se skládal z dvou, maximálně tří druhů, a vždy to byl čaj černý. O existenci ovocných a zelených a bílých čajů věděly možná prodavačky v Tuzexu, ale já jsem o nich neměla tušení. Obvykle se kupoval sypaný indický čaj. Do sítka se nasypala lžička nebo dvě a čaj se zaléval vroucí vodou tak dlouho, dokud výsledný nápoj měl alespoň nažloutlou barvu. Pak se přidala další lžička, a když čaj přestal barvit, dodala se další. Po několika dnech bylo sítko plné, vysypalo se tedy do koše a čajový obřad vesele pokračoval dál s novou dávkou. Nechci si představovat, co všechno se dělo přes den mezi vlhkými lístky čaje čekajícími na svou zítřejší ranní příležitost, zvláště v letních měsících, ale tehdy se takové detaily neřešily. Třeba mi takto připravovaný (a uleželý) čaj zvyšoval imunitu tak, jako malým dětem údajně zvyšuje imunitu hrabání se ve špinavém písku, hlíně nebo blátě. Jen během povinné školní docházky jsem vypila nejméně tři tisíce hrnků, a pak jsem plynule přešla ke kávě a čaj jsem dlouhá léta ignorovala. V podstatě jsem nechápala, proč někdo pije čaj, když mu není zima anebo nemá chřipku. Ochutnala jsem samozřejmě čaje zelené, bylinkové, ovocné, roibos, maté, různé směsi - a nic. Pak mi kamarádka uvařila Earl Grey firmy Ahmad. Dokonalá chuť směsi černých čajů a bergamotové silice mě dostala. Teď už si umím pochutnat i na čaji - ovšem musí to být Earl Grey.
   
   Čaj Earl Grey je směsí černých čajů ochucených silicí z bergamotu, což je citrus údajně vzniklý křížením limetky a červeného pomeranče. Earl Grey je spíše orientační název, receptury jednotlivých výrobců se liší, a proto si ten váš musíte vybrat metodou pokusů a omylů. U mě vede jednoznačně Ahmad, ale nepochybuji, že existuje i lepší. Historie této směsi je trochu tajemná, protože o jejím vzniku koluje řada nepodložených legend a teorií. Jisté je jen to, že směs se začala v Anglii prodávat téměř před sto lety. Mně se nejvíc líbí vyprávěnka o tom, kterak hrabě Earl Grey dostal voňavou čajovou směs od čínského úředníka jako výraz díků za záchranu topícího se syna.  

EARL GREY NANUK S POMERANČEM - RECEPT



  • 250 ml horké vody
  • pytlík kvalitního Earl Grey čaje nebo lžičku sypaného
  • šťávu z půlky menšího pomeranče
  • 3 lžičky cukru nebo odpovídající množství vámi preferovaného sladidla (u medu počítejte s ovlivněním výsledné chuti)


   

   POSTUP :

  1. Nastavte mrazicí box na nejvyšší stupeň. Formičky na nanuky vložte do mrazáku, aby se předchladily.
  2. Do horké vody ponořte pytlík s čajem, ale nelouhujte víc než dvě minuty, aby čaj nebyl příliš silný  (a po zmrazení hořký). Nechte pár minut stát. Přidejte šťávu z pomeranče a nejprve dvě lžičky cukru (u sladšího pomeranče nebude možná nutné přidávat třetí lžičku). Pokud používáte med, nechte čaj vychladnout na pokojovou teplotu a teprve potom jej oslaďte (nepřijdete tak o cenné živiny).
  3. Po důkladném promíchání směs ochutnejte a případně doslaďte. Zmrazením se sladká chuť trochu sníží, proto by chuť čaje měla být sladší, než jste zvyklí.
  4. Nalijte směs do předmražených formiček a mrazte nejméně 6 hodin. 


EARL GREY NANUK S CITRONEM - RECEPT


  • 250 ml horké vody
  • pytlík kvalitního Earl Grey čaje nebo lžičku sypaného
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3 lžičky cukru nebo odpovídající množství vámi preferovaného sladidla (u medu počítejte s ovlivněním výsledné chuti)


POSTUP :

  1. Nastavte mrazicí box na nejvyšší stupeň. Formičky na nanuky vložte do mrazáku, aby se předchladily.
  2. Do horké vody ponořte pytlík s čajem, ale nelouhujte víc než dvě minuty, aby čaj nebyl příliš silný  (a po zmrazení hořký). Nechte pár minut stát. Přidejte šťávu z citronu a cukr. Pokud používáte med, nechte čaj vychladnout na pokojovou teplotu a teprve potom jej oslaďte (nepřijdete tak o cenné živiny).
  3. Po důkladném promíchání směs ochutnejte a případně doslaďte. Zmrazením se sladká chuť trochu sníží, proto by chuť čaje měla být sladší, než jste zvyklí.
  4. Nalijte směs do předmražených formiček a mrazte nejméně 6 hodin. 




   S Filípkem a Julinkou jsme dnes vyrobili lego rámeček na fotku Filípkovy školní party. Použili jsme obyčejný klipsový rámeček ze skla, který může stát na stole i viset na zdi, oboustrannou lepicí pásku a ploché lego kostičky. Páskou o šířce asi 1 cm jsme oblepili okraje skla, na pásku přitlačili kostičky, pod sklo dali fotku a vše zajistili klipsy. Jednoduché, levné a na stole vypadá skvěle. 


Žádné komentáře:

Okomentovat