středa 22. března 2017

HEŘMÁNKOVÝ NANUK PROTI ANGÍNĚ                                                                                                                 

   Před měsícem jsem vám v příspěvku Grapefruitový nanuk proti jo-jo efektu slíbila recept na nanuk heřmánkový, který má na urychlení metabolismu podobný vliv jako grapefruitová šťáva. S jeho výrobou jsem čekala na první jarní sedmikrásky, protože jsem jimi měla v plánu dekorovat heřmánkové nanuky. Sedmikrásky na zahradě sice ještě nemáme, ale cestou od dětské lékařky jsem je zahlédla na loučce u zámeckého parku. A protože mají obě děti angínu, rozhodla jsem se, že heřmánek znanukuji už dnes a využiji ho jako léčivo, pochoutku i zchlazení bolavých krčků.


   Léčivé účinky heřmánku jsou určitě všeobecně známé, tak jen malé připomenutí. Heřmánek pravý je účinný při zánětech ústní dutiny, zvyšuje pocení, pomáhá od bolesti, navozuje celkové uklidnění, uvolňuje křeče, pomáhá při hojení ran, při žaludečních i střevních potížích. V přírodě ho snadno můžeme zaměnit za jeho příbuzného - rmen rolní. Liší se tím, že lůžko květu má heřmánek duté, zatímco rmen je má plné. Mně se na procházkách mnohokrát podařilo splést si heřmánek pravý s heřmánkem římským, který je na první pohled od pravého k nerozeznání, ale chybí mu charakteristická heřmánková vůně. 



   V naší kuchyni má heřmánek v podstatě jediné využití - čaj. V Mexiku jsou ale heřmánková zmrzlina nebo nanuk vcelku běžné, zajímalo mě proto, jestli se tato rostlina používá ve světové kuchyni ještě jinak. Kromě čajů a studených nápojů jsem vypinterestovala heřmánkový likér, koktejl s ginem či heřmánkové mojito, gumové medvídky a tvrdé bonbóny, heřmánkové madlenky, dortový krém, makronky, sušenky a heřmánkový med. Do heřmánkového Latte bych se asi nepouštěla, ale gumové bonbóny by u dětí mohly navázat na dnešní úspěch heřmánkových nanuků. 




HEŘMÁNKOVÝ NANUK          


Na 5 nanuků o objemu cca 50 ml budete potřebovat :

250 ml horké vody
2 čajové sáčky heřmánku
3 lžičky medu
volitelně několik kapek citronu


POSTUP :

1. Vroucí vodou zalijte heřmánek a nechte deset minut louhovat. 

2. Přidejte med a případně zakápněte citronem. Důkladně promíchejte.

3. Směs rozdělte do nanukových formiček, které plňte asi čtyři milimetry pod horní okraj           (směs se bude mražením rozpínat). Pokud chcete použít nanuková dřívka, nejprve naplněné formičky vložte do mrazáku na 30 - 60 minut, a teprve potom vložte dřívka do polozmrzlé hmoty). Mrazte nejméně 4 - 6 hodin.




S dětmi jsme včera vyráběli jako symbol předělu konce zimy a začátku jara ledové talíře a misky. Nejvíc je na výrobě této dekorace bavilo sledovat, jak se led na sluníčku (a pod doteky zvědavých prstíků) rozpouští.


 

 

   



Žádné komentáře:

Okomentovat