Brusinky mám ráda. Zavařené ke svíčkové omáčce. Sušené do bábovky, granoly anebo jen tak uzobávat. Limonáda z brusinkového bio sirupu. Jejich výrazná sladkokyselá chuť mě baví. Nejlepší na nich ale podle mého názoru není chuť nebo barva, nýbrž jejich léčivé účinky. V přírodní podobě jsou skvělou prevencí problémů s močovými cestami, s inkontinencí či prostatou. Ve vyšších dávkách, tedy ve formě extraktu, tobolek či kapslí je prokázána jejich schopnost vyléčit zánět močových cest v počátečním stádiu a zamezit chronickému onemocnění (mám vyzkoušeno).Jako významný antioxidant obsahují vitamíny C, A, B, třísloviny, flavonoidy a minerály.
Mě brusinky několikrát zbavily infekce a jednou iluzí.
Ve firmě Mr. Apple, která je jedním z hlavních novozélandských pěstitelů a vývozců jablek, pracovali lidé z nejrůznějších koutů světa. Bylo nás tam pár Čechů, Poláci, Slováci, Maďaři, Němci a Francouzi, ale i Brazilci, Japonci, Číňané nebo Kanaďané. Ale nejvíc bylo novozélandských domorodců - Maorů. Líbila se mi jejich řeč, která mi připomínala mou dětskou představu o indiánštině, Haka (bojový maorský tanec), Waka (až 40 metrů dlouhé vyřezávané válečné kanoe), Ta mako (maorské tetování celého těla a zvláště obličeje), jejich symbolika i báje. Chutnala mi kukuřice uvařená ponořením do termálního jezírka a nechutnalo mi tradiční jídlo hangi, připravované v zemi (jáma,dřevěné uhlí, maso a zelenina a navrch hlína). A nelíbilo se mi víceméně zřejmé distancování se bílého obyvatelstva ( v mých očích potomků těch, kteří domorodcům vzali jejich zem) od Maorů. Asi po měsíci pobytu jsem se na to zeptala naší novozélandské kamarádky, jejíž prarodiče pocházeli z Polska. Zamumlala cosi o odlišné kultuře, a ačkoli jsem o ní věděla skoro vše, od zélandské vlajky vytetované na zadku (to není vtip), až po vyprávění o jejím osudu matkou opuštěného dítěte, o tomhle tématu zjevně mluvit nechtěla. Nechala jsem to tedy být.
O pár týdnů později si mi maorská spolupracovnice postěžovala na bolesti močového měchýře. Svou chatrnou angličtinou jsem jí vysvětlila, že mám v karavanu brusinkové kapsle a druhý den jsem jí je přinesla. Po týdnu jsem dostala chřipku a zůstala v kempu. Večer najednou před naší "zahrádkou" zastavila dvě auta, z nich se vyhrnulo asi deset Maorek. Začaly z aut vyndavat krabice po okraj naplněné potravinami. Když jsem protestovala, řekla Maja, že je to jejich tradiční zvyk, když je někdo nemocný a já jsem jí prý naopak brusinkami vyléčila její nemoc, takže je to i vyjádření díků. Než jsem se stačila vzpamatovat, byly pryč.
Byla jsem v šoku. A taky dojatá. Nebyla to moje kamarádka, jen známá, prohodily jsme spolu dosud jen pár (v mém případě kostrbatých) vět. A ona mi jen tak přinese nákup v hodnotě jejího dvoutýdenního platu. Byla jsem dojatá a cítila jsem se zavázána. Se slzami v očích jsem hledala, co bych jí na oplátku mohla dát. Nakonec jsem zvolila to, čeho jsem si považovala nejvíc - odvezla jsem jí půlmetrovou keramickou zahradní mozaiku, kterou jsem po večerech vyráběla asi tři týdny. Dnes se musím smát tomu, jak těžko jsem se se svým dílem loučila a zároveň, jak dobrý pocit jsem z toho daru měla. Po návratu do práce jsem se totiž dozvěděla, jak to s tím tradičním zvykem bylo ve skutečnosti. Její manžel se večer před její "darovací" návštěvou opil a zmlátil jejich syna tak, že syn skončil v nemocnici a manžel ve vězení. Aby vše dobře dopadlo a manžel se vrátil domů (!), bylo třeba dobrého skutku a obětního daru. Maja si vzpomněla na mě a mé brusinky, a tak jsem se na druhé polovině zeměkoule stala prostředníkem mezi domorodci a jejich božstvy. Jak to dopadlo nevím, protože Maja ani její dcera se už do práce nevrátily, jen doufám, že syn se uzdravil a manžel v tom vězení sedí dodnes.
BRUSINKOVÉ NANUKY - RECEPT
Vzhledem k ročnímu období jsem zvolila sytější smetanový základ, ale pokud chcete, můžete smetanu nahradit řeckým jogurtem anebo mléčné výrobky nahradit jejich rostlinnými ekvivalenty. Nesířené sušené brusinky je možné koupit v bio prodejnách anebo v některém e-shopu se zdravou výživou.
Na 4 nanuky o objemu cca 50 ml budete potřebovat :
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 ml plnotučného mléka
- 1 vrchovatou lžíci cukru nebo odpovídající množství jiného sladidla
- 30 g sušených kanadských brusinek nejlépe v bio kvalitě, alespoň hodinu předem namočených ve vodě
- Za stálého míchání ohřívejte na mírném ohni mléko se lžící cukru, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte.
- Vlijte mléko do smetany a důkladně promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přislaďte. Výsledná chuť by měla být o trochu sladší, než by vám vyhovovalo u běžného zákusku, protože zmrazením se vnímání sladkosti sníží. (V této fázi se ale cukr bude rozpouštět hůř, proto je na doslazení vhodnější tekuté sladidlo nebo moučkový cukr).
- Směs rozlijte do připravených nanukových formiček. Naplňte formičky jen cca do tří čtvrtin.
- Slijte vodu z brusinek a pokud jste použili sířené plody, důkladně je propláchněte. Pak brusinky rozdělte do formiček.
- Pokud nemáte formičky s umělohmotnými držátky, dejte formičky (kelímky od menších jogurtů nebo pudinků) do mrazáku na cca 30 minut a pak do polozmrzlé hmoty vsuňte dřívko (lžičku). Mražte nejméně 4 hodiny.
Poprosila jsem Julinku, aby mi místo profilové fotografie nakreslila můj portrét.
Žádné komentáře:
Okomentovat