pátek 7. července 2017

ARAŠÍDOVÉ NANUKY PRO BARUNKU

 
Dnešní recept vznikl na základě hecířské výzvy Barunky, zakladatelky a hlavní autority fb skupiny Vaříme malým dětem a zároveň mimořádně úspěšné bloggerky, jejíž blog Máma v kuchyni se už pár let umísťuje na předních místech v prestižních soutěžích foodbloggerů.

   Dělat nanuk pro takovouhle celebritu je poněkud ošemetná věc. Barunka ujíždí na zdravé stravě a s ingrediencemi, které mě napadly při jejím požadavku arašídového nanuku, by mě hnala svinským krokem. Takže smetana, plnotučné mléko nebo cukr budou v regálech našeho vesnického obchodu čekat na jiného kupce a já se musela vydat do matičky Prahy pro superzdravé přísady. Pro inspiraci jsem si virtuálně zaběhla opět do Ameriky, protože při nepopiratelné lásce Američanů k burákovému máslu mi bylo jasné, že určitě nebudu první na světě, kdo se pokusí o arašídový nanuk. Nakonec jsem zvolila kombinaci banány - arašídové máslo - med, vše v nejvyšší kvalitě, tedy kombinaci, které snad z hlediska výživových hodnot nebude moci ani Guru všech maminek, kterým záleží na zdravém stravování jejich ratolestí, nic vytknout. Po několika experimentech jsem sice došla k názoru, že naprosto božská by byla kombinace slazené kondenzované mléko - arašídové máslo - plnotučné mléko, ale to by byla taková kalorická bomba, že jsem se raději pokorně vrátila k banánům jako základní ingredienci. Ale o skvělou slanosladkou chuť směsi salka a arašídového másla vás ani Báru připravit nechci, a proto jsem k receptu na nanuky přidala i recept na Božskou arašídovou polevu. Určitě si ji k nanukům udělejte a pokud odolá loupežným nájezdům členů vaší rodiny, můžete ji použít i na vanilkovou zmrzlinu nebo třeba na palačinky.

RECEPT NA SVĚTLÉ ARAŠÍDOVÉ NANUKY

Na 4 - 6 nanuků o objemu cca 50 ml budete potřebovat :

  • 2 velmi zralé banány
  • 1 vrchovatá lžíce arašídového másla s obsahem nejméně 95% ořechů
  • 1 lžíce medu
POSTUP

1. Všechny tři ingredience důkladně rozmixujte. Protože každé arašídové máslo je jinak slané a banány jinak sladké, budete možná muset chuť vyladit přidáním medu. Výsledná chuť by měla být výrazně sladká s lehkou slaností v pozadí.

2. Směs dejte do formiček a protože je poměrně dost hustá, zamíchejte ji špejlí tak, aby se dostala do všech zákoutí formiček a aby vytlačila případné vzduchové kapsy. Pokud to neuděláte, budou nanuky mít na povrchu nevzhledné krátery. Mrazte alespoň 6 hodin.

BOŽSKÁ ARAŠÍDOVÁ POLEVA

  • 1 díl arašídového másla
  • 1 díl slazeného kondenzovaného mléka
  • voda na zředění
  • pár kapek vanilkového extraktu (není nutné)
POSTUP

Metličkou důkladně rozmíchejte obě přísady, opatrně nařeďte trochou vody tak, aby poleva byla tekutá. Pokud ji nepoužijete hned, počítejte s tím, že v lednici opět ztuhne. Před použitím ji tedy opatrně a jen na pár vteřin ohřejte v mikrovlnce.


RECEPT NA TMAVÉ ARAŠÍDOVÉ NANUKY

Na 4-6 nanuků o objemu 50 ml budete potřebovat:

  • 2 velmi zralé banány
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžíce medu
POSTUP

1. Všechny přísady důkladně rozmixujte. Med opět přidávejte opatrně podle sladkosti banánů, hořkosti kakaa a slanosti burákového másla. Mrazte alespoň 6 hodin.

Nanuky před podáváním polijte arašídovou polevou, případně i čokoládovou polevou a posypte neslanými nasekanými arašídy.


Žádné komentáře:

Okomentovat