sobota 29. července 2017

NANUKY PRO ZAČÁTEČNÍKY - JAHODY A BANÁNY

   Moje kamarádka si koupila formičky na nanuky a požádala mě o co nejjednodušší recept, který vyžaduje zakoupení běžně dostupného druhu ovoce, pokud možno jen dvě tři přísady, rychlou přípravu, univerzální chuť přijatelnou i vybíravými jazýčky a lákavý vzhled. Já si sice myslím, že VŠECHNY recepty na nanuky jsou naprosto jednoduché a rychlé, ale proč nepřidat další. Jako základ nanukové směsi jsem tentokrát zvolila zakysanou smetanu, protože v kombinaci s malinami byla doslova skvělá (recept na malinové nanuky najdete zde ) a zajímalo mě, jak bude fungovat s jiným ovocem. Jahody a banány jsou hrou na jistotu - ve zmrzlině jsou skvělé vždy a navíc spolu barevně krásně kontrastují. Jestliže nelpíte na přesném oddělení banánové a jahodové vrstvy anebo se vám nechce čekat, až spodní vrstva zmrzne, můžete hned po naplnění jahodovým pyré kydnout do formiček i banánové - vrstvy se lehce prolnou (uvolněnějším povahám se takové nanuky mohou líbit víc než ty přesně oddělené). Zakysanou smetanu používám tučnější, protože nevidím důvod, proč bych štíhlým dětem měla dávat cokoli odtučněného, ale pokud dáváte přednost nízkotučnější variantě, výslednou chuť to výrazně nezmění.

RECEPT

Na 6 nanuků o obsahu cca 50 ml budete potřebovat :
  • kelímek zakysané smetany (cca 200 ml)
  • 1 banán + 1 lžíci javorového sirupu nebo medu nebo moučkového cukru
  • hrst jahod + 2 lžíce moučkového cukru nebo odpovídající množství vámi preferovaného sladidla

POSTUP

1. Do vyšší misky dejte jahody, 2 lžíce cukru a 2-3 vrchovaté lžíce zakysané smetany a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. 

2. Nanukové formičky naplňte jahodovou směsí zhruba do poloviny a dejte min. na půl hodiny mrazit. Opláchněte misku a mixér.
 
3. Do vyšší misky nalámejte banán, přidejte lžíci sirupu nebo medu a 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. 

4. Vyndejte nanukové formičky z mrazáku, doplňte je banánovou směsí asi 2mm pod okraj, vsuňte dřívko nebo držátko a mrazte dalších cca 4 - 6 hodin.

Tip: Majitelky nových formiček se mě často ptají, jak dostat nanuky z formiček. Je to snadné - pod teplou tekoucí vodou pár vteřin obracejte nanuk a pak zlehka zatáhněte za držátko a nanuk vyklouzne ven.



Žádné komentáře:

Okomentovat