čtvrtek 20. července 2017

JEDNODUCHÉ BANÁNOVÉ NANUKY

Banán je v českých domácnostech nejspíš nejoblíbenější základní nanukovou ingrediencí. Je to zřejmě tím, že je celoročně dostupný, málokdo ho nemá rád, není drahý, zajistí měkčí konzistenci nanuku a hlavně - jeho použitím se dá snížit množství přidaného cukru na minimum. Hodně maminek banán jednoduše rozmixuje s nějakým jiným ovocem a dá zmrazit. Jako zdravá letní svačinka je to ideální, ale nevýhodou tohoto způsobu je fakt, že banán je chuťově dost výrazný a jiné ovoce přebije. Znanukovat se samozřejmě dá i samotný rozmixovaný banán, jen je třeba počítat s tím, že nanuk bude tvrdší, než když je zkombinován s tučnými přísadami (mléko, tvaroh, jogurt, smetana) a jeho barva bude spíš béžová než žlutá. Změna barvy, způsobená oxidací, se dá zmírnit jednak okamžitým zpracováním plodu po sloupnutí slupky, jednak pokapáním citronovou šťávou. Za dokonalé sladidlo, které se může použít v případě nedostatečné zralosti banánů, považuji med (cukr v základním receptu uvádím proto, že ho má doma každý). 

   K dnešnímu receptu mě inspirovala oblíbená pochoutka mého dětství - banán v čokoládě. Dělala nám ho maminka a bylo to první sladké jídlo, které jsem se jako náctiletá naučila dělat sama. Asi to zná každý - podélně rozkrojit banán, rozehřát čokoládu s kouskem tuku nebo ve smetaně, polít půlky banánu, navrch nadýchaná šlehačka a když jsou, tak posypat nasekanými ořechy. Perfektní!

RECEPT

Na 6 nanuků o objemu 50 ml budete potřebovat :


  • 200 ml šlehačky
  • 2 banány, nakrájené na plátky
  • 1-2 lžíce cukru nebo odpovídající množství jiného sladidla (med, javorový sirup apod.)
  • vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr (v druhém případě jím nahraďte výše uvedený cukr)
  • čokoládová poleva, nasekané ořechy

POSTUP

  1. Šlehačku, cukr, vanilkový extrakt a banány důkladně rozmixujte tak, aby směs měla hladkou konzistenci a cukr byl zcela rozpuštěný.
  2. Naplňte směsí nanukové formičky a mrazte 4-6 hodin (podle výkonu vašeho mrazáku).
  3. Formičky podržte pod teplou tekoucí vodou, vyjměte nanuky, ponořte je do čokolády a posypejte ořechy. (Jestliže chcete mít ořechy pod čokoládou, podržte pár vteřin nanuk pod horkou vodou tak, aby povrch změknul, rychle je ponořte do šálku naplněného nasekanými ořechy a vraťte na deset minut do mrazáku. Pak nanuky ponořte do čokoládové polevy pokojové teploty.)


Žádné komentáře:

Okomentovat